Seuran saaritukikohta merellä

levatys_isoLevätys

Levätys, seuramme käytössä oleva 1.72 ha suuruinen kaksiosainen kannaksella yhdistynyt luonnonkaunis saari sijaitsee Haapasaarenvedellä noin 5 mailia Raumalta pohjoiseen, kahden metrin reimaroidun venereitin itäpuolella, Reksaaren kartun eteläpuolella.Levätystä, seuramme sydäntä on määrätietoisesti kehitetty ja rakennettu sen hallussaoloaikamme, se on luonut erinomaiset saaristomerimäiset puitteet erimuotoisille vapaa-ajan ja veneilytoiminnan muodoille kaikkina vuodenaikoina.

Paikka on ihanteellinen sekä nuorisotoiminnalle leireilyyn että purjehduskoulutuksen ja merimiestaitojen oppimiseen. Aikuisväestön harrastusalueet ovat rajoittamattomat, kilpailutoiminnasta puhtaaseen rentoutumiseen.

Saaren historia on kiehtova. 1900 luvun alussa siellä asui iäkäs kalastajaperhe elellen yhden huoneen talossa niukkaa luonnonvaraista elämää. Kesäisin kaupunkilaiset käyttivät viikonloppuisina Levätystä leirialueena. Rauman seudun kalastajainseura vuokrasi saaren 1930-luvulla August Lipsaselta kesäjuhliensa viettopaikaksi, rakensivat 1936 rakennuksen juhliensa pitopaikaksi, joissa järjestettiin yleisiä tanssitilaisuuksia aina 60-luvun vaihteeseen. Seuramme haltuun Levätys saatiin 23.12.1976 Pentti Lipsasen kanssa tekemällä vuokrasopimuksella, jonka korvasi 1.6.1982 Rauman kaupungin kanssa uudistettu pitkäaikainen sopimus.

Lue: Levätyksen järjestyssäännöt

 

 Ankkalampi

 levatys_ankkalampiSaaren kaakkoisosaan on ruopattu 1.6m syvyinen suojainen       lampi, jonne johtaa noin 15 metrin levyinen kannakseen kaivettu ränni. Lampi       on täysin tuuli sekä näkösuojainen paikka. Sisälaiturilla on pituutta noin       120 m, josta uusi levennetty 20 metrin osuus on rakennettu       seurustelupaikaksi johon on myös veneillä mahdollisuus perä ja       kylkikiinnitykseen. Lammessa on myös paikkoja kalliokiinnitykseen. Veneitä       lampeen mahtuu noin 40 kpl ankkurikiinnityksellä laituriin. Laituriosassa on       valaistus sekä mahdollisuus maasähköön.

Ankkalammen välittömässä läheisyydessä on kalanperkauskatos, kalan savustamo sekä kaksi tehdastekoista kalansavustusuunia ja maahan rakennettu  rosvonpaistiuuni.Ankkalammesta Pikkulevätykseen johtavaan kannakseen on tehty helikoptereille  laskeutumispaikka.

Päälaituri

levatys_paalaituriNykyinen Levätyksen päälaituri tehtiin talvella1996. Laiturin harkut veistettiin telakalla Petäjäksessä josta kuljetettiin jäitä myöten Levätykseen mereen upotettavaksi.

Laiturilla on pituutta 124.4m, kansineliöitä on 277m2. Laiturilla on kaksi seurustelupaikkaa jotka sijoittuvat lähelle laiturien päätyjä. Istumasyvennyksiä on seitsemän tasaisesti jaotettuna. Syväyttä veneille laiturissa on 1.5-2m, paitsi noin 40 metrin osalla ns. purjevenepaikoissa sitä on 2.5m.  Laituriin on poijukiinnitys ja veneitä mahtuu noin 40 kpl. Laiturilla on valaistus sekä mahdollisuus maasähköön. Päälaiturin kaakkoispäädyn läheisyydessä on jollaluiska.

 

Päärakennus

paarakennusPäärakennuksen eli seuramajan rakensivat Rauman seudun kalastajainseura v1936 tarkoituksiinsa soveltuvaksi pitopaikaksi. Seuramme haltuun rakennus ostettiin 4.10.1977 Ilkka Lipsaselta. Hänellä oli omaan käyttöönsä valmiit rakennuksen korjaussuunnitelmat, jotka piirrettiin sittemmin uusiksi, lähinnä yhdistystoimintaan sopivaksi.

Rakennuksen saliosa palvelee vieläkin juhlien ja tilaisuuksien kokoontumispaikkana. Keittiöosa on rakennettu lisäsiipenä vuosien varrella. Eteinen on uusittu, samaten ulkoeteinen rakennettu lisänä. Alkuperäisen pärekaton päälle on laitettu ensin huopa ja viimeksi peltikate. Johtokunnan huone palvelee vieraita, myöskin yöpymiseen. Vinttitilaan on rakennettu nuorisolle omat tilat.

Rantasauna

levatys_rantasaunaTalvella 1978 puretusta Uudenlahden viljankuivaamosta rakennettiin kesän aikana saaren etelä/lounaiseen kalliorantaan sauna ja takkahuone, johon on muurattu takka luonnonkivistä jotka on kerätty saarella asuneen kalastajaperheen asunnon sokkelikivetyksestä.

Saunaa on moneen kertaan peruskorjattu, rakennettu pukeutumistilat miehille ja naisille. Sauna on ns. yhteiskäytössä saman aikaisesti kaikille saunojille, pesuvetenä on toistaiseksi merivesi. Saunarannassa on uimaportaat ja ponku välittömässä läheisyydessä, syväyttä hyppypaikassa on 3.5-4 m sekä laspsia varten hiekkainen uimaranta liukumäellään. Pukeutumistilojen terassiosaan katokseen on rakennettu astioiden pesupaikka ”pulpettiveneilijöille”.

 

Grillikatos

levatys_grillikatosLentopallokentän välittömässä läheisyydessä  suojaisessa paikassa on grillikatos johon on kaivonrenkaasta rakennettu grillauspaikka. Grillikatoksella pidetään syksyiset lauluillat ja seurataan lentopallokentällä tapahtuvia pelejä. Alueella on valaistus.